Så gör vi Almedalen mer demokratiskt

Posted by Malin Crona | 05 Jul 16 |

Beata Wickbom från Hej Digitalt vill luckra upp gränsen mellan igångsättarna på scenen och deltagarna i publiken genom att ge ordet åt så många som möjligt. Foto: Jeja Svensson, Rebel & Bird
Beata Wickbom från Hej Digitalt vill luckra upp gränsen mellan igångsättarna på scenen och deltagarna i publiken. Foto: Jeja Svensson, Rebel & Bird

”Hur får jag tag i en taxi?”

Jag lämnar vårt mingelbord och följer min nyfunna vän en bit längs Almedalens kullerstensbackar. ”Det brukar vara lite lättare att få tag i en taxi vid Österport. Kom. Jag ska åt det hållet. Jag visar dig.”

Kanske behöver det inte vara svårare än så. Att se till att alla kan delta.

I söndags inledde Hej Digital sin Almedalsvecka med en workshop hur vi gör våra möten tillgängliga för fler. Workshopen resulterade i en lista med tio punkter alla kan börja med redan i dag. Men betydligt fler förslag än så dök upp under våra samtal.

Jessica Schedvin, chefredaktör för Makthavare, lyfte perspektivet om vi verkligen vill göra Almedalen tillgängligt för alla, eller om själva poängen är att bli utvald på en VIP-lista och insläppt på ett mingel som inte är till för alla. För att vi ska känna oss lite viktigare. Komma lite närmare makten. För det handlar om makt. Om vi vill att alla ska kunna delta måste vi släppa ifrån oss lite av vår makt. Det är själva grunden för demokrati. Och då kan vi inte systematiskt utesluta vissa grupper.

Ett av de konkreta förslag som kom upp under workshopen var att de som redan varit i Almedalen helt enkelt ska vara guider för dem som inte är så vana besökare. En uppgift jag gärna tog mig an med hull och hår redan samma kväll. För att det är roligt!

Det kan vara precis så enkelt. Ta någon under armen. Sätt dig in i någon annans situation. Tolka för någon som inte ser, inte hör, inte förstår, inte orkar ta in. Visa. Berätta.

En annan fråga som dök upp under workshopen är hur vi bäst delar med oss av den kunskap som redan finns.

Jag tänkte börja här. Dela några av de länkar som delades under workshopen.

Och precis som med listan med tio tips du kan börja med redan i dag är det bara att fylla på länklistan. I kommentarsfältet, eller på #mötenföralla

Webbriktlinjer för offentlig sektor

Dialogguiden

Lite fler tips om hur man kan arrangera tillgängliga möten

Fler idéer för #mötenföralla hos Utveckla din stad

Futuristas tips – Så når du ut till alla

 

Läs också:

Så skapar vi möten för alla – tio tips alla kan följa

Hur får vi alla att delta i våra möten?