Så skapar vi möten för alla – tio tips alla kan följa

Posted by Malin Crona | 03 Jul 16 | 1 comments

I dag, söndag den 3 juli, invigde vi Hej Digitalt i Almedalen 2016.

Vi öppnade med en workshop kring hur vi kan göra våra möten tillgängliga för fler.

Hela workshopen livesändes, direkttextades och teckentolkades och den går att se i efterhand i sin helhet här:

 

Under workshopen, som också var ett test kring hur vi själva kunde bli mer tillgängliga för att alla ska kunna delta, även digitalt, kom många bra förslag. Vissa från deltagarna på plats, andra via vår hashtag #mötenföralla

Nu vill vi att samtalet fortsätter. Under Almedalsveckan, hela sommaren och resten av året!

Kom med fler tips på #mötenföralla Jag kommer att samla fler tips i uppföljande blogginlägg.

Och sprid de här tio tipsen vi kom fram till på mötet till alla som arrangerar ett seminarium i Almedalen. Utan inbördes ordning. För inspiration, engagemang och för att börja tänka inkluderande i allt vi gör.

För ett lyckat liveevent:

  • Ha en kontaktperson som kopplar ihop eventet på distans, som lyfter in deltagare som deltar via digitala kanaler
  • Ha skärmar åt båda håll! Både skärmar så att den som vill delta digitalt kan se vad som händer på plats, men också så att de som är på plats kan se bidrag från den som deltar digitalt
  • Låt biblioteken utvidga sitt uppdrag som digitala knutpunter och bli digitala ”hubbar” där deltagare kan samlas och delta i evenemang på distans, men tillsammans. Koppla gärna på VR-teknik så att det går att få en närvarokänsla.
  • Anpassa liveeventet tidsmässigt så att det verkligen finns tid att lyfta in medverkan från digitala mötesdeltagare. Ge också publiken på plats tid för reflektion så alla känner att de hinner ta in informationen.

För att göra idéerna i Almedalen tillgängliga för fler:

  • Se till att ha en ordentlig plan för Almedalsnärvaron både före, under och efter själva Almedalsveckan. Öppna för dialog redan innan på era digitala plattformar. Fråga era läsare/medlemmar/kunder vilka frågor de vill att ni tar med till makthavare på plats så frågorna även kan tas med i mer informella sammanhang, så de även kan delta i samtalet på mer informella mingel. Redovisa transparent och öppet svaren på frågorna.
  • Avsätt pengar för tidiga användartester och tillgängliga format. Tips – många myndigheter och större organisationer har pengar avsatta för detta. Tänk på att inkludera tillgänglighet och användartester i din budget när du söker pengar för olika satsningar och evenemang.
  • Alla möten i Almedalen bör avslutas med en plan för vad vi gör härnäst och hur vi tar idéerna vidare efter mötet.

För att göra det enklare och roligare att jobba med tillgänglighet:

  • Samla alla som jobbar med tillgänglighet som ett litet team som kan bistå med det som behövs vid olika evenemang – teckentolkning, direkttextning, livesändning med mera. Börja alla möten med en vision om att de ska vara tillgängliga för alla.

Tekniska lösningar:

  • Gör det enklare att direkttexta i befintlig teknik, som Bambuser, Youtube, Google Hangouts, Facebooks livesändningar.
  • Sänd evenemangen live på plats i Almedalen, men låt någon teckentolka dem på distans och bädda in i sändningen, om det är svårt att få tag i tolk på plats.

Och ett bonustips, inskickat digitalt från Linn Lindström, som deltog i hela mötet digitalt:

 

Följ gärna den fortsatta Twitterdiskussionen för #mötenföralla: