Tio saker att ta tag i för att skapa #mötenföralla

vår första workshop för #mötenföralla bestämde vi oss att ta fram en smart lista med med 10 saker vi kunde börja göra redan nu. Flera av sakerna på listan har redan blivit verklighet.

Men om vi på allvar ska bli tillgängliga för alla finns det mer saker vi måste göra.

Här kommer en lista på tio saker vi behöver göra. Vill du bidra? Antingen för att fixa någon av punkterna nedan, eller för att göra listan ännu längre. Hör av dig!

Tio saker vi behöver göra för att skapa #mötenföralla:

  • Vi upptäckte hur svårt det var att infoga direkttextning i befintliga livesändningsfunktioner. Därför skulle vi behöva ordna ett hackaton för att ta fram smarta sätt att göra det enkelt att direkttexta i Youtube, Google Hangouts, Facebooks livesändning, Periscope och så vidare.
  • Förslaget om ett tillgänglighetspris i Almedalen kom upp. Ett pris som ska delas ut på torsdagen till den som under veckan visat på smartaste och bästa sätten att inkludera alla.
  • Almedalsprogrammet borde färgkodas och certifieras utifrån hur tillgängliga eventen är.
  • Det borde bli lättare för alla att använda de tekniker som finns för distansutbildningar. Kanske ett idé-hackaton i samarbete med biblioteken kring det?
  • Det borde finnas ett servicekontor i Almedalen där man kan få hjälp med ledsagare, transport, tillgänglighetskonsulter, teckentolkning, direkttextningshjälp och så vidare.
  • Om vi verkligen vill ha dialog borde vi ersätta våra traditionella hemsidor där envägsinformationen fortfarande har huvudrollen, med digalog och att ge användarnas bidrag en tydligare central roll.
  • Vi behöver hitta bra verktyg för direktöversättning.
  • Gör en ny Wiki efter varje seminarium i Almedalen, så kan idéerna växa vidare digitalt.
  • Skapa tillgängliga, plattformsoberoende diskussionsappar.
  • Utveckla Kommentarsfält för alla så att det blir enkelt för vem som helst att använda det med kort varsel utan att behöva installera det på egen server.

Och en tiopunktslista vore nog inte fullständig utan ett bonustips. Det var Dobermans vd  Lisa Lindström som föreslog att vi skulle behöva ordna ett kodhack för ministrarna. “För att kunna fatta bra beslut måste man förstå materian.” Klokt så.

Så, vem räcker upp handen och börjar?

Läs också:

http://hejdigitalt.se/vad-ar-tillganglighet-dig/

http://hejdigitalt.se/sa-gor-vi-almedalen-mer-demokratiskt/

http://hejdigitalt.se/sa-skapar-vi-moten-alla-tio-tips-alla-kan-folja/

http://hejdigitalt.se/hur-far-vi-alla-att-delta-vara-moten-hej-digitalt-om-motenforalla/

Följ och delta också gärna i den fortsatta Twitterdiskussionen för #mötenföralla: