Vad är tillgänglighet för dig?

Posted by Malin Crona | 09 Jul 16 | 1 comments

Ett papper med texten ”Tillgänglighet” och ”Inkludera” i mitten och pilar som förklarar vad tillgänglighet kan handla om: Förstå, höra, se (syntolka bilder!), målgrupp, visa vilka som är med digitalt, delta, agendor med plats att interagera, reflektion, repetera seminarium under veckan och hemma, bo, roligt, fysisk. Skapa idéhandbok för tillgänglighet i likhet med Westanders PR-handbok.
Vad är tillgänglighet? Workshopen på Hej Digitalt om #mötenföralla väckte många tankar och idéer. Här är vad en av grupperna som var på plats kom fram till. Nu vill vi ta samtalet vidare. Vad är tillgänglighet för dig? Hur vill du vara med och skapa #mötenföralla?

Årets Almedalsvecka är slut. Men samtalet om hur vi kan skapa möten där alla kan vara med har bara börjat.

Många samtal om tillgänglighet tar sin början i ett ganska fysiskt perspektiv. Vi tänker på att alla ska kunna ta sig fram, vi tänker på rullstolsramper, hörslingor, ledarhundar. Men när vi sätter oss ner och börjar prata mer om frågan så landar vi snart i hur vi ska kunna inkludera alla. Och snart handlar samtalet om demokrati, maktstrukturer, vilka vi vill bjuda in och hur alla ska känna sig välkomna.

Alla kan inte ta sig till Visby under Almedalsveckan. Det är svårt att hitta boende, dyrt med biljetter och programmet är så överväldigande att det kan vara svårt att hitta rätt.

Men även den som lyckas ta sig dit kan stundtals känna sig utesluten. Hur gör man om man är ny? Hur blir man inbjuden till mingel om man inte redan har de rätta kontakterna? Och hur skaffar vi nya kontakter?

Ett exempel på en tjänst som ville förändra det här var appen Mingla, som utvecklats av Milltonlabs. Appen utsågs också av Dagens Opinion till Innovativast i Almedalen. Appen är byggd som en datingapp för almedalsbesökare och uppbyggd för att uppmuntra att ta kontakt med nya personer.

Ett extra plus för att Mingla tillsammans med Makthavare bjöd in till ett mingel i St Karins ruin där alla var välkomna. Ett alkoholfritt mingel som gjorde att listor med namn och ålderskontroller inte behövdes.

Vi har nog alla varit med om att känna oss uteslutna ur ett samtal som pågår, som vi skulle vilja delta i. Ett sätt för att bryta barriärerna är att börja se på digital närvaro på ett annat sätt.

Ord har makt. När blir det naturligt för oss att säga ”jag var med i Almedalen” och då mena att vi deltog i samtalet på distans. En av människans storheter är att vi skapat metoder för att sprida idéer över hela världen. Låt oss utnyttja den möjligheten!

Fortsätt att bidra till #mötenföralla

Jag kommer att ta emot era idéer och samla ihop dem här på Hej Digitalt. Skriv i kommentarsfältet, på Twitter eller Facebook och tagga #mötenföralla Eller bara hör av er direkt till mig:

Mejl Twitter Facebook

/Malin Crona

Malin Crona står framför dammen i parken Almedalen.

Läs också:

Så gör vi Almedalen mer demokratiskt

Så skapar vi möten för alla – tio tips alla kan följa

Hur får vi alla att delta i våra möten?

 

Följ gärna den fortsatta Twitterdiskussionen för #mötenföralla: